29 Eylül 2014 Pazartesi

İş Görüşmesinde Başarılı Olmanın Yolları


İş arayan çoğu adayın kağıt üzerinde muhteşem bir özgeçmişleri vardır. Bu özgeçmişlere istinaden iş görüşmesine davet edilen çoğu kişi ise yaptıkları bir takım yanlışlar nedeniyle başarısız görüşmeler geçirmektedir. Bu nedenle iş görüşmelerinde başarısız olmamak adına kişiler üzerinde iyi bir etki bırakmak gerekiyor. Peki ya bunu nasıl başarabilirsiniz? İşte iş görüşmesinde başarılı olmanın yolları:

  • Mülakatın en başında belkide sadece 2-3 saniye süren tokalaşma, iyi bir ilk izlenim için güzel bir fırsattır. Bu noktada gevşek el sıkışma mülakatı yapan kişi üzerinde işle ilgilenmediğinizi, parmak uçlarında en sıkışmak ise kendinize güveninizin olmadığının göstergesi sayılır. Bu nedenle aşırıya kaçmamak kaydıyla hafif bir gülümseme ve göz kontağı ile güçlü bir şekilde el sıkışmanız gerekmektedir. 
  • Mülakat sırasında elinizden geldiğince sakin ve ölçülü olmaya gayret göstermelisiniz. Sorulan sorulara doğru ve yerinde cevaplar vererek ne çok konuşmalı, ne de çok kısa cevaplar vererek suskun kalmalısınız. 
  • Mülakat sırasında adayı rahatlatmak için kendinizden kısaca bahsetmenizi isterler. Bu noktada yaşınızdan ve eğitiminizden bahsedebilirsiniz. Ayrıca eğer sorulursa ilgi alanlarınızdan da bahsedebilirsiniz. 
  • Eğitiminizle alakalı soruların ardından gittiğiniz kurs ve seminerler sorulacaktır. Bu noktada aldığınız eğitim sertifikaları, katıldığınız seminerler, gittiğiniz kurslar ve eğer varsa aldığınız burs ve ödüllerden mutlaka bahsetmelisiniz. 
  • Eğer deneyimli biriyseniz, eski iş vereniniz hakkında kötü yorumlarda bulunmamaya gayret gösterin. Mülakatçılar bundan hoşlanmaz.
  • İlk görüşmede yan ödemeler, maaş, izin ve tatil günleri hakkında soru sormayın. Mülakatı yapan kişi söylemedikçe bu tarz konuları ikinci görüşmeye saklayın. 
  • Mülakata geç veya erken gitmeyin. Tam vaktinde orada olun ki sizin vaktinizin de en az onların vakti kadar değerli olduğunu anlasınlar. 
  • Giyiminize ve görünüşünüze dikkat edin.
  • Son olarak unutmayın ki iyi bir özgeçmiş iş görüşmesine davet edilmenize, iyi bir görüşme de işe kabul edilmenize neden olacaktır. Bu nedenle elinizden gelenin en iyisini gerçekleştirmeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder