9 Mayıs 2014 Cuma

Google’ın Başı Dertte


Arama motoru devi Google, 2005 yılından bu yana Kütüphane Projesi kapsamında milyonlarca kitabı dijital ortama aktararak okuyuculara online kitap okuma imkanı sunuyor. Ancak Amerika merkezli Yazarlar Birliği, internet devi Google’a telif hakları nedeni ile bir dava açarak haklarını savunmakta kararlı olacaklarını açıkladı.

Servisleri ile internet kullanıcılarına kolaylıklar sağlayan Google, kocaman bir arşive sahip. Yazarlar Birliği'nin açtığı davaya cevaben, ''Kütüphane Projesi'' ’nin artık basılmayan ve piyasada bulunamayan kitaplara ulaşmak isteyenlere yardımcı olmak amacı ile oluşturulduğunu savunan ve yazarların telif haklarına aykırı hareket etmediklerini açıklayan Google, bu projenin bir çeşit kamu hizmeti olduğunun da altını çizerek, insanlara daha fazla kitap ulaştırmayı amaçladıklarını belirtti. 

Telif haklarının gasp edildiğini savunan yazarlar ise sadece edebiyatçıların değil, bu proje nedeni ile tüm sanat dallarına mensup sanatçıların sömürüldüğünü savunmaya devam ediyor. Mahkemenin Google lehine karar aldığı davayı temyize taşımaya hazırlanan Yazarlar Birliği, beraberinde onlara destek veren bir çok yazarın imzası ile birlikte Google’ın kendilerine telif hakkı ödemesi konusunda ısrar ediyor.


Şimdiye kadar 20 milyondan fazla kitabı tarayarak paylaşan Google bundan sonra ne yapar bilemiyoruz ama bu tartışmadan karlı bir şekilde çıkacak tek tarafın okuyucular olacağını düşündüğümüzü de söylemeden geçemeyeceğiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder